
Winterdip door wintertijd: wat doe je er tegen?
Zo’n twee weken geleden vroeg ik via Instagram wat jullie leuk zouden vinden om een blog over te lezen. Hoewel ik er nog niet eerder iets over heb gedeeld, werd de suggestie gegeven om te schrijven over de winterdip/omgaan met de wintertijd. Een interessant onderwerp wat behoorlijk wat mensen aan gaat, dus reden genoeg om mij hier eens in te verdiepen en een blog te schrijven hierover mét tips!
Wat verstaan we onder een winterdip?
Overal op het internet vind je verschillende definities van de zogeheten winterdip, niet te verwarren met (winter)depressie. Een winterdip wordt veelal veroorzaakt door de steeds korter wordende, donkere dagen en de klok die een uur verzet wordt. Zo kun je je hierdoor minder lekker in je vel voelen, vermoeider zijn, minder gemotiveerd / energiek en (nóg) meer moeite hebben met opstaan. Persoonlijk heb ik best een beetje moeten wennen aan de korte, donkere dagen maar het heeft niet veel invloed gehad op mijn humeur. Op m’n motivatie om meer te bewegen bijvoorbeeld wel, doordat ik het juist binnen nu éxtra fijn vind!
Tip #1 | Zorg dat je een goed slaapritme hebt
Een manier om om te gaan met de aanpassing van de klok en de korter wordende dagen is door al snel te wennen aan een vast ritme. Een vaste tijd om te gaan slapen en een vaste tijd om op te staan. En ja, het liefst ook op vrij dagen zodat je lichaam aan dit patroon kan wennen. Je biologische klok kan zo een beetje wennen aan dit ritme en zo zorg je dat je voldoende uren slaap krijgt. Let daarnaast bij het slapengaan op dat je niet uitgebreid op je telefoon gaat spelen voordat je wilt slapen, dit bevordert je nachtrust niet omdat het licht de aanmaak van melatonine (natuurlijk hormoon voor de slaap) afremt.

Tip #2 | Ga naar buiten (in de ochtend)
Door ’s morgens in het daglicht naar buiten te gaan, constateert je lichaam dat het licht is en de dag begonnen is. Ook dit helpt je biologische klok mee. Daarnaast geeft een wandeling in de buitenlucht je een frisse neus en wordt je sneller wakker. Verder is natuurlijk een wandeling verderop op de dag ook heel fijn. Door overdag veel buiten te zijn versnel je de omschakeling naar de wintertijd.
Tip #3 | Get your vitamins
De één krijgt ruim voldoende vitamines binnen, de ander niet. Bij vitamine D is net wat lastiger, aangezien de belangrijkste bron hiervan komt uit zonlicht. Veel mensen hebben een tekort in de donkere maanden en zouden hiervoor supplementen kunnen slikken. Je kunt hiervoor altijd advies vragen bij je huisarts of apotheek. Ook heerst er over een verkoudheid en/of griep in de koude maanden dus jezelf van wat extra vitamientjes voorzien kan ook daarom geen kwaad. Zonder vitaminetekort voel je je namelijk een stuk beter!
Tip #4 | Balans in je agenda
Is bij jou de Decembermaand ook altijd de maand met de grootste chaos en drukte in je agenda? Niet gek natuurlijk, met al die feestdagen. Zolang je er enorm naar uitkijkt is dat geen punt en moet je er niets aan veranderen. Toch is het méga waardevol om ook bewust te kijken naar je plannen in je agenda. Móet alles wel per se nu? Of geeft een beetje meer rust je juist een fijner gevoel? Die keuze moet je zelf maken. Maar zorg in ieder geval dat je op z’n tijd ook gewoon op de bank met een kop thee ongegeneerd Kerstfilms kunt bingen. Vergeet jezelf niet in alle drukte, daar word je een stuk blijer van!
Tip #5 | Maak het gezellig in huis
Vrijwel iedereen versiert zijn of haar huis in de decembermaand met gezellige kaarsjes en lichtjes in de kerstboom. Plof op de bank, zet een fijn muziekje aan en geniet van de sfeer in je kamer. Probeer te waarderen dat deze koude, donkere dagen ook wel een hele knusse kant hebben.

Heb jij veel last gehad van de omschakeling van de zomer- naar wintertijd? Of heb jij in de winter vaak klachten door de donkere dagen? Wie weet kun je iets met de tips uit deze blog óf heb je zelf een hele goede tip! Deel deze dan gerust en wie weet help je iemand anders!
SOCIALS | FB | INSTA | PINTEREST | BLOGLOVIN’ | YOUTUBE
VERDER LEZEN:
> Lees hier alle updates binnen “Ontspannen”


