alleen op reis bali
Algemeen,  Azië,  Op Reis,  Reizen

Waarom alleen op reis gaan goed voor je is | Reizen by Madelon Sophie

In het najaar van 2016 ging ik een maand backpacken op Bali, Indonesië. Dit idee bestond al een tijdje, nog voordat ik mijn huidige vriend ontmoette. Ik zou een tijdje vrij zijn van studie en dit leek me dan ook een mooie kans om te gaan reizen. De reisplannen zijn vaak veranderd: van samen met een vriendin naar alleen, van Australië naar Curaçao naar Indonesië… In eerste instantie was ik niet van plan om alleen op reis te gaan, maar achteraf heeft dit gezorgd voor een unieke herinnering en ervaring waar ik veel van heb geleerd.  

#1 “Je leert jezelf zó goed kennen”

Haha, cliché is ‘ie wel hè? Mooi inkoppertje om mee te beginnen dus. Maar voor mij geldt dit wel degelijk. Mijn reis naar Bali viel eigenlijk in de periode vlak voordat ik overspannen raakte. Volgens de psycholoog was ik misschien tijdens deze reis ook al bijna overspannen, want onderschat het niet: op reis gaan is tof maar geeft ook méga veel prikkels. Maarja, dit is allemaal achteraf. Wat ik geleerd heb van deze reis is dat ik veel sterker ben dan ik denk, dat ik dingen durf die ik dacht niet te durven, dat ik op mensen durf af te stappen die ik niet ken… Het zijn maar een paar voorbeelden. Ook heb ik geleerd dat ik het liefst samen reis met iemand, want ik deel gewoon heel graag momentjes met mensen.

alleen op reis bali
© by Madelon Sophie 

#2 Je durft angsten beter onder ogen te zien

Een spin thuis op het plafond? PANIEK! Ik roep gerust iemand om deze te laten weghalen – ook als het 4 uur ’s nachts is. Ik houd gewoon niet zo van beestjes. Nou, op Bali stond ik er dus wel alleen voor soms en dat heb ik wel geweten. Super leuk wel, die gekko’s. Maar… beetje bij beetje vond ik het allemaal wat minder eng worden. Disclaimer: thuis durf ik nog steeds geen spinnen weg te halen en ren ik nog steeds weg voor een wesp.

Een ander voorbeeld in deze categorie is: zwemmen in de zee. Heerlijk, het idee dat je NIET weet wat er tussen je tenen kriebelt. Wat nou als het een haai is en deze je voet eraf hapt?! Oké, het is ietwat overdreven maar mij zie je dus niet graag zwemmen in de zee. Vind je het ook zo’n wonder dat ik dus mijn Open Water PADI (duikbrevet) heb behaald op de Gili-eilanden? Haha, ik dus ook! Had ik dit gedurfd als ik samen met iemand had gereisd? Dat ligt eraan of diegene het had gedurfd. Zo niet, dat acht ik de kans vrij klein dat ik de stap anders zelf had genomen.

#3 Sociale grenzen

Misschien wel het belangrijkste wat ik heb geleerd van alleen op reis zijn. Mensen om je heen hebben is fijn, maar daar moet je wel in investeren. Je moet een beetje lef hebben en de stoute schoenen aantrekken. Zomaar op iemand afstappen zou ik normaal gesproken niet snel doen, maar daar durfde ik het wel. Terwijl ik alleen aan het eten was in een restaurantje zag ik een ander meisje ook alleen zitten te eten. Ik besloot de gok te wagen en haar aan te spreken. We hebben de avond vol gekletst en elkaar ook de volgende dag weer gezien om op het eiland te ontdekken. Ook leerde ik tijdens deze reis Nydia kennen, die nog altijd een goede vriendin van me is. Zo bijzonder!

alleen op reis bali
© by Madelon Sophie

#4 Je gaat sneller om met locals

Door alleen op pad te gaan kom je veel sneller in contact met de lokale bevolking. Je gaat sneller in gesprek met ze, wat heel bijzonder is! Het meest bijzondere moment wat ik hierdoor heb meegemaakt is toen ik door een winkelstraat slenterde en langs een winkeltje kwam waar de verkoper ukelele aan het spelen was. Niet veel later zat ik samen met deze man muziek te maken en te zingen. Heel bijzonder om mee te maken, het maakt nog steeds veel bij me los!

alleen op reis bali alleen op reis bali

© by Madelon Sophie

Tip!

Mijn reis op Bali ben ik gestart met Balintro, een introductieprogramma van 9 of 12 dagen. Ik vond het heel fijn om op deze manier kennis te maken met deze – voor mij – onbekende wereld. Kijk voor meer informatie hiervoor op tourradar! Lijkt het jou dus ook best spannend om (helemaal) alleen op reis te gaan… wie weet is zoiets ook iets voor jou!

Ben jij weleens alleen op reis gegaan? Wat vond jij van deze ervaring?
Nieuwsgierig naar meer reis gerelateerde blogs, kijk dan ook hier

3 reacties

  • Linda | travellersoftheworld

    Alleen op reis gaan stond eigenlijk altijd op mijn bucketlist, ik wilde het gewoon eens proberen. Toen ontmoette ik mijn vriend, die net zo gek is op reizen, als dat ik ben. Wij vinden hetzelfde leuk en hebben dezelfde landen op onze bucketlist staan. Het alleen weg gaan is er nog steeds niet van gekomen en ergens vind ik dat jammer en wil ik het nog wel eens proberen, maar aan de andere kant verdwijnt die behoefte steeds meer.

    • madelonsophie

      Ah, ik kan het scenario me helemaal voorstellen. Als je er zo vrede mee hebt is dat natuurlijk ook prima! Maar als het blijft kriebelen, zou ik het toch gewoon eens doen. Als je vriend toevallig een keertje niet mee kan bijvoorbeeld… Maargoed, ik ga tegenwoordig ook liever samen op reis hihi!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *