Gezond(er) leven,  Madelon Sophie

Prikkelbare darmsyndroom: ligt er een terugval op de loer? | Persoonlijk

In 2014 kreeg ik na een periode van diëten en afvallen opvallend veel buikklachten: een opgeblazen buik, vaak steken in mijn darmen alsof er messen in gestoken werden en een veranderde eetlust. Ik woonde toen sinds een jaar op mezelf terwijl ik Geneeskunde studeerde en was in de maanden ervoor 12 kg verloren.  Na diverse onderzoeken kreeg ik de diagnose Prikkelbare darmsyndroom. Ik besloot zelf hier zoveel mogelijk aan te doen en startte met het FODMAP dieet. Dit dieet staat ook wel bekend als een eliminatie dieet. Het doel is om erachter de komen voor welke productgroepen je darmen gevoelig zijn. Nu, 4 jaar later geef ik een update van de huidige situatie.

Healthy Tummy Time

In de tijd dat ik besloot te gaan starten met het FODMAP dieet, besloot ik eveneens dat het tof zou zijn om daarover te gaan bloggen. Dit deed ik onder de naam ‘Healthy Tummy Time’ waar ik schreef over het dieet zelf, mijn ervaringen en waar ik mijn zelfverzonnen FODMAP-proof recepten deelde. Grappig eigenlijk, dat ik sindsdien het bloggen ook nooit meer losgelaten heb maar steeds in een ander jasje ben blijven ontwikkelen. De website van Healthy Tummy Time bestaat nog – mocht je enorm geïnteresseerd zijn, klik hier – maar ik waarschuw je vast: het was heerlijk amateuristisch haha!

De situatie toen

Oké, goed. Het FODMAP dieet volgde ik voor een paar maanden. Ik merkte dat mijn darmen er al heel snel rustiger van werden. De discipline was torenhoog want het feit dat ik van mijn klachten af kwam was me heel veel waard, terwijl het een behoorlijk lastig dieet was om te volgen. Mijn voedingspatroon heb ik daarna eigenlijk weer voorzichtig opgepakt richting ‘normaal’ waarbij ik rekening hield met voedingsmiddelen die een ‘trigger’ bleken te zijn. Al met al een goede eindstand, want ik was zo goed als klachtenvrij!

 

De situatie nu

Ja, dan zijn we 4 jaar later. In deze 4 jaar heb ik eigenlijk maar héél beperkt klachten gehad van het prikkelbare darmsyndroom. Oké, los van stresssituaties want daarop reageren mijn darmen altijd wel. Maar het reageren op voedingsmiddelen is iets wat toch zeker 3 jaar minimaal geweest is. Echter heb ik nu sinds een paar weken het idee dat dit verleden tijd is, want de klachten komen weer terug. Zo krijg ik weer zomaar last van een opgeblazen gevoel, de ‘messteken’ in mijn buik en een minder soepel verlopend ontlastingspatroon (= vooral obstipatieklachten in mijn geval).

Paniek? Wat nu?

Het duurde even voordat ik besefte dat alle klachten misschien toch niet komen doordat ik misschien iets verkeerds gegeten had. Inmiddels ben ik me er van bewust dat het probleem wellicht ligt bij het prikkelbare darmsyndroom: een terugval dus. Nu mag ik natuurlijk erg blij zijn dat het zo goed is gegaan de afgelopen jaren. Maar ik moet zeggen dat ik wel eventjes op m’n hoofd krab om te bedenken wat dit nu moet gaan betekenen. Ga ik terug naar de dokter? Moet ik weer medicatie proberen? Zal ik naar een diëtiste gaan? Geef ik het nog even tijd? Of ga ik weer op eigen houtje het FODMAP dieet opnieuw proberen? Hoe dan ook, ik ga er vanaf nu even goed op letten en wie weet moet ik er binnenkort stapjes voor ondernemen.

Het is bekend dat er veel mensen zijn met het prikkelbare darmsyndroom. Het is tenslotte ook een soort restgroep voor onverklaarbare klachten. Voor iedereen is het anders en zowel de klachten als de oplossingen verschillen dus flink tussen de mensen.

Heb jij hier ook mee te maken of ken je iemand die dit heeft? Ervaringen zijn natuurlijk welkom via een reactie onder deze blog op via Facebook of Instagram!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *