hoofdpijn spierspanning hypermobiliteit hypermobiel
Madelon Sophie,  Personal talk

Personal talk | Migraine

Iets wat ik niet zag aankomen, was dit. Nooit eerder, in die 24 jaar dat ik al op deze aardbodem rondloop, had ik dit soort klachten gehad. Maar opeens ontstond het. Zo’n eerste keer is best beangstigend eigenlijk. Stel je voor: terwijl je aan het autorijden bent, merk je opeens dat de rechterkant van je gezicht gaat tintelen. Allemaal kleine speldenprikjes. Ik heb geen idee wat er gebeurt, maar raak niet in paniek. Ik constateer dat ik prima kan praten en ook geen gekke dingen gebeuren met mijn mondhoek. De zogeheten rode vlaggen voor een beroerte zijn in ieder geval niet aanwezig, dus geen reden voor paniek. Wat er sindsdien gebeurd is en wat in de tussentijd geleerd heb hierover? Dat lees je in deze blog.

* Sidenote: Ik heb een tijdje getwijfeld over het schrijven en publiceren hiervan. Ik wil vooral mijn ervaring delen, die wellicht waardevol kan zijn voor anderen en daarbij houd ik ervan om open te kunnen schrijven over onderwerpen die spelen. Open- en eerlijkheid. 

Hoe het allemaal begon…

Eenmaal thuis aangekomen, was ik gelukkig niet alleen. Ik vertelde Tim hoe ik me voelde en snapte eigenlijk niet wat er nou gaande was. Na een tijdje begon ik me heel misselijk te voelen en plofte ik op bed. Emmer erbij, maar spugen moest ik niet. Wegpuffen dan maar. Ook begon ik hoofdpijn te krijgen. Hoofdpijn die ik niet echt kende en dat terwijl ik bijna dagelijks wel (spierspannings-)hoofdpijn heb. Toen ik de link legde tussen hoofdpijn en misselijkheid, vroeg ik Tim eens te googelen naar Migraine (i know, google is your best friend). Tsja, het kon goed zijn dat dit migraine was maar ik had werkelijk geen flauw benul hoe dat allemaal zou voelen. En ja, dat is mijns inziens precies waarom er snel gedacht wordt: “ah, een beetje hoofdpijn…”. Migraine is namelijk lastig te omschrijven en al helemaal naar anderen toe dit het niet hebben (lucky you).

Mijn migraine-abonnement

Dat de migraine na die avond nog vele malen zou worden herhaald wist ik toen natuurlijk nog niet. Met inmiddels 19 migraineaanvallen op de teller in 18 (achtereenvolgende) weken tijd. Daarom noem ik het inmiddels maar mijn migraine-abonnement want – redelijk steady – is er elke week 1 of 2 aanvallen. In de tussentijd heb ik een aantal huisarts bezoekjes en onderzoeken (mri) bij de neuroloog gehad. Conclusie: het is migraine en er zijn verder geen dingen gevonden die hiermee te maken kunnen hebben. Domme pech dus.
Er was de hoop dat het wellicht zou afnemen door de rust en ontspanning van een vakantie. Maar dit lijkt er niet echt mee te maken te hebben. Elke aanval houd ik bij in de app “Migraine Buddy” om zo te onderzoeken of ik bepaalde triggers kan ontdekken, patronen. Maar dat kunnen er nogal wat zijn. Tot die tijd zit ik soms ik vervelende situaties: ziek melden op werk/school of feestjes moeten afzeggen. Het is keer op keer vervelend en ik voel me bezwaard, maar gelukkig is er in mijn omgeving en werk voldoende begrip.

Medicatie

Inmiddels ben ik ook het een en ander wijzer geworden op het gebied van medicatie. Bijna elke aanval (tenzij de hoofdpijn wat meevalt) neem ik een “triptaan” in. Dit is medicatie die speciaal voor migraine wordt voorgeschreven en je bij zo’n aanval kunt innemen. Tussen alle soorten triptanen schijnt ook nog verschil te zitten, wat maakt dat ik nu ook al een andere heb dan in het begin. Daarnaast ben ik na weer een afspraak met de neuroloog, gestart met medicatie die de aanvallen zouden moeten voorkomen. Ik startte met propranolol (bloeddrukverlager), maar dit hield ik niet langer dan een week vol door de gigantische bijwerkingen. Inmiddels ben ik gestart met candesartan (eveneens een bloeddrukverlager) en dat gaat een stuk beter. Het doet vooralsnog niks met de migraine, maar daarvoor moet de dosis ook worden opgebouwd en dat gaat allemaal in samenspraak met de neuroloog.

Heb jij weleens migraine gehad? Of ken je iemand met migraine? Tips en/of ervaringen zijn natuurlijk altijd welkom. Ik zal updates plaatsen zodra ik weer iets te melden heb, dus stay tuned!

SOCIALS | FB | INSTA | PINTEREST | BLOGLOVIN’ | YOUTUBE

VERDER LEZEN:
> Lees hier alle updates binnen “Personal talk”

2 reacties

  • Marian Leemans

    Bij ons komt migraine helaas ook voor (ikzelf dan weer niet (happy me))
    Laatst las ik dat magnesium zou kunnen helpen. We hebben het geprobeerd en het was erna wel minder, maar of het daaraan lag weet ik niet. Maar volgens mij altijd te proberen of bespreek het met je arts.

    • madelonsophie

      Ik heb inderdaad ook gehoord over magnesium, ik slik het inderdaad ook… maar lijkt nog niet heel veel effect te hebben! Maar mijns inziens altijd iets om te blijven proberen, je weet ’t nooit!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *