Madelon Sophie,  Personal talk

Personal talk | Migraine part #4

Zo dan. De eerste blog van 2020, het loopt i.v.m. onze verhuizing & gezondheid allemaal niet volgens planning maar deze blog stond al bijna klaar om gepubliceerd te worden. De laatste update over mijn migraine schreef ik tenslotte alweer half november en in de tussentijd is er weer genoeg gebeurd en geprobeerd. Zo’n 3 weken geleden bracht ik weer een bezoek aan de neuroloog, met als eindstand dat ik daar ben ontslagen. In deze blog lees je alles over de migraine, afgelopen periode en de toekomst.

Medicatie

In de vorige blog schreef ik dat ik na 2,5 maand met het middel Candesartan gestopt was, om te onderzoeken of dat ermee te maken had dat ik me fysiek zo slecht voelde ook al leek het wel invloed te hebben op de migraine. Van deze “test” heb ik in ieder geval geen spijt, aangezien ik merkbaar minder van de gare, belemmerende klachten heb gekregen. Zo’n 4 weken geleden besloot ik met de neuroloog om geen nieuwe “profylactische-medicatie” te starten, maar te focussen op andere manieren om het probleem aan te pakken. Zo startte ik met Amitriptyline in lage dosering voor het slapengaan: een middel dat in hoge dosis een anti-depressiva is, maar in mijn geval is ingezet om mijn slaapkwaliteit te verbeteren. Niet in de zin van doorslapen, want dat gaat prima. Het middel zorgt ervoor dat mijn lichaam, mijn hersenen en zenuwen ’s nachts daadwerkelijk tot rust kunnen komen in plaats van in de survival-modus te blijven door alle migraine. Hier lijk ik tot nu toe baat bij te hebben, aangezien ik merkbaar meer energie heb gedurende de dag. Niet elke dag, maar wel in het algemeen is er een verbetering te merken. Zolang ik me niet meer dan de helft van de maand fysiek goed en fit voel, zou ik dit moeten slikken.

Cefaly

Iets anders wat inmiddels zo’n 6 weken geleden is ingezet, is de Cefaly. Een zogeheten TENS-apparaatje, die je thuis op je voorhoofd plakt en met 2 intenties in kunt zetten. Enerzijds kun je het gebruiken in de preventieve-modus, waarbij je elke dag (consequent!) 20 minuten een sessie uitvoert met het idee om aanvallen te voorkomen. Anderzijds kun je het tijdens een aanval gebruiken, met als doel om met een sessie van 60 minuten de intensiteit (pijn) van de aanval te verminderen en/of zelfs de aanval te stoppen. Zo zou er wellicht minder medicatie gebruikt worden, wat natuurlijk altijd beter is.
Nog even over die Cefaly, voor een gedetailleerde uitleg verwijs ik je naar de website, maar kort gezegd kun je zeggen dat het gaat om elektrostimulatie van de aangezichtszenuw (nervus trigeminus), die vaak betrokken is bij migraine. Met deze stimulatie probeer je de prikkeldrempel te verlagen, waardoor er minder snel pijn / ontlading zou moeten zijn. Het is een apparaatje die je zelf of via de neuroloog kunt proberen voor 40/60 dagen en vervolgens kun je beslissen of je er baat bij hebt. Of het vervolgens vergoed wordt is niet altijd even duidelijk, maar mocht het echt effectief blijken dan is het natuurlijk wel een investering (€349,-) waard.

Mijn ervaring

Ik gebruik het apparaatje inmiddels dus al zo’n 6 weken behoorlijk consequent en ik durf eigenlijk nog geen conclusies te trekken. Hier is ook meer tijd voor nodig, volgens Cefaly zelf. Wel merk ik dat het apparaatje met z’n elektrostimulatie aangrijpt op de plekken waar ik migraine heb, dus klinkt het redelijk om te stellen dat het wel iets doet. In de afgelopen weken heb ik de intensiteit langzaam steeds een beetje opgebouwd. Waar ik in de eerste week de intensiteit al pauzeerde bij 2/2,5 minuut, kan ik inmiddels de volle intensiteit opbouwen. Kwestie van wennen dus. Ook tijdens een aanval lijkt het wel wat te kunnen doen, zonder gelijk naar de medicatie te hoeven grijpen. Na de proefperiode van 60 dagen moet ik een keuze maken of ik de Cefaly wil aanschaffen, dus daar moet ik nog over nadenken.

Neuroloog

Zoals ik in de introductie al schreef was de eindstand van dit bezoek aan de neuroloog: ontslagen. Op zich een positief bericht, want dit betekent dat er niets anders te maken heeft met al mijn klachten en het “gewoon” migraine is. Toch zit hier natuurlijk een keerzijde aan, want het betekent ook dat er vanuit medisch oogpunt geen mogelijkheden meer zijn die een spectaculair verschil kunnen geven en dat kwam toch echt wel even binnen. De belangrijkste boodschap die ik kreeg was als volgt: accepteren dat ik niet terug zal gaan naar de situatie vóór mei 2019, toen ik nog nooit migraine heb gehad. Hier moet ik mee leren leven, mee leren omgaan. Toch betekent dit niet dat ik er niets aan kan doen, want ik kan op diverse vlakken nog wel blijven proberen om de situatie te verbeteren, zoals onder begeleiding van verschillende (alternatieve) therapeuten / deskundigen op het gebied van voeding, neurofeedback etc. Iets waar ik me zeker in wil verdiepen, maar vooral zodra er iets meer rust is in ons leventje – na de verhuizing waar we nu middenin zitten. Soort van uitgestelde doelen en plannen dus.

Het blijft een proces van vallen en opstaan, van ontdekken en proberen… maar al met al ben ik er op dit moment op migraine-vlak wel beter aan toe dan eerst en die stappen zijn dan ook hoopgevend om verder te blijven kijken.

SOCIALS | FB | INSTA | PINTEREST | BLOGLOVIN’ | YOUTUBE

VERDER LEZEN:
> Lees hier alle updates binnen “Personal talk”

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *