Madelon Sophie,  Personal talk

Personal talk | Migraine part #2

Een tijdje geleden schreef ik voor het eerst een blog over mijn verhaal met migraine. Nog altijd staan gezondheidsklachten voorop in mijn dagelijkse leven en dat is best pittig kan ik je vertellen. Met regelmatig een paar ups & downs, verstandige keuzes maken en diverse onderzoeken en probeersels houdt het me wel bezig. In deze blog lees je hier alles over!

Medicamenteuze behandeling

Vanuit de Neuroloog word ik nog altijd begeleid voor de migraine die wekelijks aanwezig is. Zoals ik in de vorige blog hierover schreef, ben ik naast aanvalsmedicatie ook zogeheten profylactische medicatie gaan slikken. Dit is medicatie die (hopelijk) voorkomt dat er aanvallen ontstaan, in plaats puur symptoombestrijding. Eerst probeerde ik propranolol, maar al snel stapte ik over naar candesartan. Beide middelen zijn bloeddrukverlagers maar werken iets anders, wat ook in de bijwerkingen te merken is. De candesartan-dosis moest worden opgebouwd, wat inmiddels gebeurd is. De belangrijkste vraag die nu heerst is natuurlijk: werkt het? Voor nu kan ik zeggen dat ik wel merk dat de migraine aanvallen minder heftig worden. Dit is natuurlijk een goede stap vooruit, maar het is ook een valkuil. Waar ik eerder echt op bed moest liggen in een donkere kamer, kan ik nu iets beter functioneren bij zo’n aanval. Dit maakt dat ik het erg moeilijk vind over te geven aan het feit dat ik moet rusten. Nu is het dus afwachten hoe het verder gaat verlopen en of ik resultaat ga zien in het aantal aanvallen. De bijwerkingen lijken vooralsnog behapbaar, ook al is het soms de vraag wat oorzaak-gevolg is van de gehele situatie.

Fysiek uitgeput

Iets wat al maanden enorm belemmerd is, is de extreme vermoeidheid en fysieke uitputting. Volgens de artsen een “logisch” gevolg van de heftige regelmaat aan aanvallen. Neemt niet weg dat deze vicieuze cirkel beetje bij beetje naar beneden is gegaan en mijn huidige fysieke gesteldheid alles behalve fit te noemen is. Bij de minste geringste verkoudheid en/of inspanning ben ik uit het veld geslagen en voel ik me zo’n beetje 80 jaar oud. Kortademigheid en soms ook benauwdheid zijn dagelijks aanwezig, waarvoor ik morgen een longfunctieonderzoek krijg. Afwachten dus of er op een ander vlak een oorzaak gevonden kan worden daarvoor, of dat het enkel door de migraine aanvallen en/of medicatie wordt veroorzaakt. Je kunt je allicht goed voorstellen dat dit een soort puzzel van heel veel stukjes is, waarbij ik ook niet goed weet waar ik iets zoeken moet. Wat ik ergens aan kan doen en welke keuze de juiste is en welke niet.

Werk, studie & privé

– WERK

Iets wat uiteraard behoorlijk moet lijden onder deze situatie is natuurlijk mijn werk, studie en privé-leven. Momenteel werk ik sinds een aantal weken kortere dagen omdat het anders niet meer vol te houden was. Dit wordt de komende maanden in overleg met de bedrijfsarts rustig weer wat opgebouwd.

– STUDIE

Ook op studie heb ik een aantal toetsen niet kunnen maken door de situatie, waardoor ik helaas voor het eerst wat achterstand heb opgelopen. Na een heel succesvol eerste jaar is dit natuurlijk niet iets waar ik op zit te wachten. Toch gaat gezondheid gaat altijd voor.

– PRIVÉ

En privé, tsja… het is soms behoorlijk isolerend kan ik je vertellen. Tot even geleden kwam ik nauwelijks het huis uit naast werk en studie en maakte ik weinig afspraken omdat ik deze 9 van de 10 keer weer moest gaan afzeggen. En dan zie je dus de muren wel zo’n beetje op je af komen, kan je je ei niet meer kwijt en stapelt het allemaal op. Gelukkig lijk ik hier een iets betere balans in gevonden te hebben nu het iets beter gaat.

Lopende zaken

Op dit moment lopen er dus nog een aantal zaken. Nooit had ik verwacht zelf uitgebreid in zo’n medisch circuit terecht te komen, maar voor nu is het voor het goede doel.

  • Neuroloog: ik sta onder controle en heb met enige regelmaat controle wat betreft het instellen van medicatie en onderzoeken of het beter gaat
  • Longarts: hier zal ik een longfunctieonderzoek krijgen om te onderzoeken of er naast de migraine & medicatie, eventueel een andere aanleiding is voor mijn kortademigheidsklachten
  • Gespecialiseerde fysiotherapeut: onlangs kwam ik in contact met een fysiotherapeut, die zich met name bezighoudt met hoofdpijn-gerelateerde klachten. Toen ik de kans kreeg om zijn blik te laten werpen op mijn situatie van spierspanningshoofdpijn en migraine, was ik dan ook erg blij. Hier zal ik een aantal behandelingen krijgen, die wellicht een bijdrage aan het gehele verhaal kunnen geven.

Plan van aanpak

Daarnaast zijn er een aantal dingen waar ik zelf mee aan de slag ben gegaan of mee aan de slag ga, die in het algemeen kunnen helpen bij het beter voelen en fitter worden. Iets wat mijn lichaam op dit moment maar al te goed kan gebruiken.

  • De wandelchallenge: sinds half augustus heb ik het doel voor mijzelf gesteld om voor het einde van 2019, 250 kilometer aan echte wandelkilometers te hebben gemaakt. De motivatie gaat met ups & downs, maar met inmiddels 70 / 250 kilometer op de teller gaat het steeds een beetje beter. Hiermee hoop ik mijn conditie te verbeteren en het ook te zien als een nuttige ontspanning na bijvoorbeeld een dag vol prikkels.
  • Nederland in beweging: Haha. Ja. Ik kan je zeggen, het niveau van de 15 minuten work-out van dit tv-programma is op dit moment niets minder dan mijn huidige fitheidsniveau. Toch maakt dit dat het een laagdrempelige manier is om wat meer te bewegen. Dit probeer ik dan ook een aantal keer per week te gaan doen.
  • Letten op voeding & drinken: ik probeer te letten op een aantal zaken rondom mijn voeding en bijvoorbeeld koffie. Dit omdat er met enige regelmaat een link gevonden wordt met migraine (en hoofdpijn in het algemeen). Dit onderzoeken doe ik overigens wel op een rustig tempo, want er lopen nou eenmaal een hoop “kopzorgen”.

Dat was best een mond vol he, deze blog. Voor mij is het een fijne manier om mijn verhaal te kunnen delen en wellicht voor anderen om te informeren over dit onderwerp.

SOCIALS | FB | INSTA | PINTEREST | BLOGLOVIN’ | YOUTUBE

VERDER LEZEN:
> Lees hier alle updates binnen “Personal talk”

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *