Burn-out,  Madelon Sophie,  Personal talk

Personal talk | Een taboe

Ik praat er open over, ik schrijf erover en ik ben inmiddels al 3 keer geïnterviewd omdat er – blijkbaar – behoefte is aan mensen die hierover praten. Een beetje taboe heerst er namelijk wel over dit onderwerp. Ik heb het over mijn burn-out. De burn-out die ik kreeg op een leeftijd van 22 jaar. Volop in mijn studententijd, kreeg ik te maken met een lange periode van mentale problemen. En ja, daar praten mensen eigenlijk liever niet over. In deze blog vertel ik waarom ik hier wel over praat, mijn verhaal en ervaringen deel en waar je de publicaties kunt vinden waar ik aan meegewerkt heb. 

Mijn burn-out

Toen ik me in 2016/2017 niet goed voelde en mentale klachten steeds meer op de voorgrond kwamen te liggen, was een burn-out niet het eerste waar ik aan dacht. Dat mijn balans tussen inspanning en ontspanning ver buiten een normale proportie lag, had ik namelijk helemaal niet door. Een drukke agenda hebben, leek me niet meer dan normaal in combinatie met mijn studie Geneeskunde. Een paar maanden gingen voorbij, waarin zich momenten afspeelden waarvan ik achteraf kan verklaren waarom dat gebeurde. Toen op dat moment begreep ik niets van mezelf. Want waarom kon ik opeens niet meer tegen de drukte van een avondje uitgaan en eindigde dat in een ruzie om niks en een ontlading met tranen? Ik was 22 jaar en zou de wereld aan moeten kunnen, toch? Ook kreeg ik nergens meer een gelukkig gevoel van, wat weer zorgde voor paniekmomenten.

Blijven lachen

De lach op mijn gezicht verdween alleen niet, want die verbloemde alles wat er in mijn koppie om ging. Zelfs tijdens het traject met de psycholoog werd ik erop gewezen dat ik een glimlach liet zien, terwijl ik sprak over moeilijke momenten. Waarom ik dat deed? Ervoor zorgen dat de buitenwereld dacht dat ik wel “oké” was. Ik wilde mensen niet teveel lastig vallen met hoe somber ik de dag vaak begon, hoe ik paniekmomenten had gepaard met hyperventilatie. Waarom? Omdat het voelde alsof ik ergens last van had, wat niemand echt begreep. Waar mensen een mening over zouden kunnen hebben. Gelukkig kwam het besef bij mij snel genoeg, dat praten helpt en dat mensen die om je geven dit echt voor je over hebben. Nu, ruim 2 jaar later praat ik er nog steeds over en deel ik graag mijn verhaal met anderen. Toen ik op meerdere vlakken benaderd werd om mijn verhaal te doen, bevestigde dit mijn ervaring en gevoel over dit onderwerp. Het is een taboe dat doorbroken dient te worden. Ik schaam me niet voor mijn verhaal, sterker nog… ik ben heel erg blij dat ik dit heb meegemaakt, zodat ik mijzelf toen pas goed heb leren kennen. Hierdoor ben ik veranderd en ben ik sterker geworden. 

Interview MFVR De Pil – Erasmus Universiteit Rotterdam

Het eerste interview was vanuit mijn vorige opleiding, Geneeskunde. De Pil, het faculteitsblad van deze opleiding werkte aan een editie met als onderwerp “Mentale gezondheid #1 – Burn-out”. Toen ik hiervoor werd gevraagd, leek me dit een mooie manier om voor het eerst mijn verhaal te laten publiceren. Het interview kun je lezen door op onderstaande afbeeldingen te klikken of te gaan naar https://www.mfvr.nl/de-pil (editie Januari 2019).

Documentaire HanzeMag (Hanzehogeschool Groningen)

Via via kwam ik in contact met Rosa-Lin Meijer: afgestudeerd psycholoog en bezig met een documentaire over stress en burn-out bij studenten. Of ik wilde meewerken hieraan? Oké, op beeld vond ik dit wel even spannend maar ook deze uitdaging ging ik aan. Met een hele toffe, interessante docu als gevolg. Je vindt ‘m hier!

Interview EenVandaag

Naar aanleiding van de gepubliceerde documentaire, kwam er vanuit EenVandaag de vraag om mij te mogen interviewen over dit onderwerp. Best spannend en serieus, maar ook deze kans pakte ik met beide handen aan. Een uitgebreid artikel verscheen dan ook online, je kunt deze hier lezen!

Ik ben benieuwd wat jij van dit onderwerp vindt en of je hier ook ervaring mee hebt. Meer blog over dit onderwerp lees je hier.

Wil je by Madelon Sophie volgen op de socials?
| FB | INSTA |

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *