cover long
Astma,  Madelon Sophie

Longrevalidatie Merem #7 | Week 6

Nieuwe week, nieuwe leermomentjes, nieuwe uitdagingen… het is alweer tijd voor week nummer 6. Deze week staat er een meeloopochtend op de planning met Tim, wat natuurlijk een éxtra gezellig vooruitzicht is! 


Maandag 16 augustus 2021

Nadat mama mij weer in Hilversum heeft gebracht, heb ik vandaag alleen fitness op het programma staan. Het is allemaal niet zo spannend meer, die 3x per week fitnessen… wie had dat gedacht haha! Wel merk ik tijdens het fietsen dat mijn longen onrustig zijn en ik daarom veel hoest. De therapeut stelt voor dat ik me ’s middags nog even op de behandelkamer meld bij het inloopspreekuur. Hier spar ik samen met de verpleegkundige even over hoe nou om te gaan met dat ophogen en afbouwen van de puffers, want dat is nog best een beetje nieuw en ik moet hier nog een weg in vinden. Maar… het begint een beetje te wennen en dat is winst!


Dinsdag 17 augustus 2021

Vandaag heb ik wat moeite met opstaan maar gelukkig staat er in de ochtend alleen een bezoekje aan de apotheek om mijn medicatie te halen en ga ik naar creatieve therapie. Hier ga ik weer gezellig aan de slag met klei, wat ik erg leuk vind. De opdrachten zijn daarentegen soms wel erg uitdagend, als in… lastig om van bepaalde gedachten een vorm te maken. We hebben het over de verschillende vormen van “mij”: vóórdat ik ziek werd, hoe het nu is en de toekomst. Ja, dat gaat best diep hè? Dat kleien! 🙂

 

Verder heb ik vanmiddag weer cursus communicatie en de dag wordt afgesloten met sporten in de zaal. Het pretuurtje van de week. Helaas begin ik met een hoge hartslag in rust, waardoor ik eigenlijk niet vooruit te branden ben en bij het minste geringste al loop te hijgen. Ik begin dan ook rustig met de beweging maar in verloop van tijd merk ik dat het sporten me een stuk beter afgaat, mijn rikketik weer op een normale manier klopt en ik zelfs weer een sprintje kan trekken in een fanatiek potje zaalhockey. Ja, welkom bij de wonderlijke wereld van astma & covid-nasleep!


Woensdag 18 augustus 2021

De fitness wil vandaag helaas niet echt meevallen, die hartslag is toch weer flink verhoogd en ik moet een tikkie terug doen. En dat is en blijft de les hier: naar je lichaam luisteren en aanpassen van de activiteit indien nodig. Ik krijg er vervolgens een migraine aanval bovenop en probeer dit met medicatie te onderdrukken om zo het middagprogramma nog verder te volgen. Ik heb namelijk weer de wekelijkse psychomotorische therapie (PMT), wat ik simpelweg niet wil missen omdat ik daar veel van leer. Natuurlijk moet je een afspraak gewoon afzeggen als het echt niet gaat, maar de uitdaging van PMT ligt juist bij het herkennen/voelen wat je lichaam heeft en daarnaar handelen. Dat is dus een nog grotere uitdaging als je je prut voelt. Daarna besluit ik weer even naar het stiltehuisje te gaan op de fiets, eventjes aarden.

 


Donderdag 19 augustus 2021

Het is vandaag een “bijzondere” dag, want jawel, ik krijg deze ochtend versterking van Tim. Op deze zogeheten meeloopochtend krijgt het thuisfront zo namelijk een beetje een kijkje in de keuken van het revalideren bij Merem. We spreken de maatschappelijk werkster, longarts en fysiotherapeut. Bij deze laatste afspraak had ik me al verheugd op de opdracht die sommige “meelopers” soms krijgen. Toen ik mocht zeggen wat ik wilde doen, was het dan ook simpel: ik wilde Tim weleens laten wandelen met een rietje in z’n mond om zo de benauwde sensatie te ervaren terwijl je dus aan het bewegen bent. En het feit dat “wij” longpatiënten dus niet zomaar dat symbolische rietje uit onze mond kunnen halen en anderen wel. Ook kon de therapeut zo uitleggen waar ik op let als ik aan het wandelen ben en waar ik tegenaan kan lopen.

 

Na de lunch gaat Tim weer huiswaarts en heb ik een eerste gesprek bij de psycholoog (die was helaas het eerste deel van het traject niet tot mijn beschikking). De eindig ik de dag met mijn wekelijkse longfunctie, waarna je me inmiddels wel een beetje kunt opvegen. Dat is sowieso wel vaker richting het einde van de week, want de drukte van mijn agenda neemt de laatste tijd behoorlijk toe merk ik. Zolang ik me oké voel, is dat te doen maar dat soms is het wel een beetje te veel. Hier mijn grenzen in aangeven en dus bijvoorbeeld dingen afzeggen vind ik daarentegen wel nog lastig.

 


Vrijdag 20 augustus 2021

De vrijdag is goed overzichtelijk met alleen in de ochtend afspraken. En na een uurtje fitness en een bezoekje aan de maatschappelijk werkster mag ik weer lekker naar huis om weekend te vieren. HIEP HOI! Mijn lieve mama haalt me op en aangezien het lunchtijd is, gaan we gezellig even vlakbij lunchen. Bij thuiskomst heb ik natuurlijk weer flink gekroeld met mijn liefdes. Én in het weekend ben ik voor ’t eerst sinds lange tijd weer eens op pad geweest met Tim voor een gezellige lunch, een beetje winkelen en een drankje. En dat alles terwijl ik braaf binnen mijn grenzen bleef en zodoende dus goed kon ik enorm genieten van dit uitje. Stapjes vooruit… ik ga hier goed op!

 


Week 6/10 voltooid. Nog “maar” een maandje bikkelen. Let’s do this! 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *