cover long
Astma,  Madelon Sophie

Longrevalidatie Merem #5 | Week 4

In deze week krabbel ik langzaam weer een beetje op, maarrr… gaat ook lang niet alles vanzelf. Toch is het een geslaagde week, want ik leer dat ik met de nodige aanpassingen toch dingen kan (blijven) doen. Kortom, het is weer een interessante week. Lees je mee? 


Maandag 2 augustus 2021

Ik begin de week nog met veel spierzwakte en ik ben flink vermoeid. Ondanks dat ik het weekend enorm veel geslapen heb, wil het allemaal nog niet zo vanzelf gaan. Ik begin de week met fitness en daar merk ik al gelijk dat het moeizaam gaat, dus we doen een tikkie terug: 3 oefeningen in plaats van 4. Tijdens de afspraak met de oefen-/fysiotherapeut krijg ik allerlei tips, waaronder voor tijdens het wandelen/lopen. Dat je dit bijvoorbeeld altijd op de “neus-ademhaling” moet proberen te doen. Dit betekent dan namelijk dat je een goed tempo hebt aangehouden, die je op dat moment goed aankunt. Wandelen hoeft namelijk niet (altijd) een training te zijn, dus dat kan gewoon op een rustige ademhaling. En de ene keer kun je een stapje harder zetten dan de andere keer. ’s Middags staat de hyperventilatietest op de planning, om te zien of dat bij mij aan de orde is. Een jaar geleden kwam hier uit dat ik dit wel doe, maar het niet de herkenbare klachten geeft. Nu was de test eigenlijk negatief dus lijkt het minder aan de orde, maar we hebben even zitten sparren over bepaalde (adem)patronen waarin ik wellicht soms toch zou kunnen hyperventileren. De rest van de dag doe ik rustig aan en kruip ik vroeg in bed.


Dinsdag 3 augustus 2021

Vandaag lijkt nog wel moeizamer te gaan dan gisteren, maar gelukkig heb ik eigenlijk vanaf de middag pas activiteiten gepland staan: longfunctie onderzoeken en aan het eind van de middag nog sporten in de zaal. Ik loop een beetje met mijn ziel onder mijn arm, ben heel snel buiten adem, voel me niet lekker en lig eigenlijk vooral op bed. Wanneer ik ’s middags naar de longfunctie afdeling loop, merk ik dat het wandelingetje me vies tegenvalt. Ik moet een paar keer op adem komen en mijn hartslag is torenhoog en soms slaat deze even over. Ik vertel dit aan de longfunctie medewerker en ze is enigszins verbaasd, mijn inspanningstest was namelijk hartstikke goed en mijn longfunctie vandaag ook. Mijn longen zijn dus niet vernauwd op het moment, maar blijkbaar protesteert mijn lichaam aan alle kanten. Ze wilt graag een stukje met me lopen om te zien wat er dan gebeurt als ik wandel. Enkel bij het opstaan uit mijn stoel is mijn hartslag al 150/min, wat dus wel verklaart dat ik mij zo erg uitgeput voel. Omdat de medewerker erachter wil komen wat er nu gebeurt, ben ik vervolgens allerlei rondjes door het gebouw aan het (snel) wandelen, maken we meerdere hartfilmpjes en proberen we de sporadische hartoverslagen daarop zichtbaar te krijgen.

 

Los van de hoge hartfrequentie worden we helaas nu niks duidelijk, maar het wordt gelijk even besproken met de longarts en zij overlegt het weer met de cardioloog. Geen reden om ons zorgen te maken, maar wel een teken van een heel vermoeid lichaam passend bij de nasleep van covid. En dat lijkt inmiddels wel vaker meer aan het licht te komen: dat de 2 covid-infecties misschien wel meer problemen veroorzaken nog dan ik voorheen dacht. Doordat we het nu kunnen onderscheiden van astma wordt dat namelijk steeds een beetje duidelijker. Gek genoeg ben ik eigenlijk best opgeknapt van alle rondjes wandelen, alsof mijn diesel-motortje opgestart is, dus mag ik gewoon deelnemen aan het sporten in de zaal. Wel op een lager pitje, maar toch even mee kunnen doen voelt al fijn!


Woensdag 4 augustus 2021

Ik voel me vandaag niet zo denderend, er lijkt migraine te rommelen en alles kost meer moeite. Op zich niet gek na gisteren natuurlijk. Ik begin de dag met psychomotorische therapie waarbij we weer aan de slag gaan met goed “voelen” wat er gebeurt in je lichaam en daaropvolgend beoordelen wat je nodig hebt. Eigenlijk heb je altijd 3 opties: 1) het voelt goed dus je kunt verder zoals je bezig was, 2) je merkt wat signalen, maar kunt nog wel verder op een iets lager tempo en 3) je merkt duidelijke signalen dat het beter is om (even) te stoppen. Zolang je eerlijk blijft naar wat je voelt, is het goed. En anders moet je je afvragen of je het ervoor over hebt om “even door te gaan” en wat dat je zal kosten. Het klinkt allemaal simpel, maar dat is het helaas niet. In mijn geval is mijn koppie vaak sterker dan het “voelen” en wil ik het liefst eigenwijs “gewoon” even doorgaan, nog even iets snel afmaken etc.

 

’s Middags heb ik weer de ontspanningsgroep/creatieve therapie en ik merk dat het gewoon allemaal even niet zo wil lukken. Ik ga weer kleien en dat vind ik leuk, maar de opdracht die ik krijg kan ik niet zoveel mee. Ook ben ik heel erg moe en benauwd, waardoor de puf en creativiteit blijkbaar ook ver te zoeken zijn. Een tikkeltje gefrustreerd raak ik en dat ik hierna nog een uurtje fitness op het programma heb staan, maakt me ook niet heel enthousiast. Ik twijfel een beetje of ik daar wel heen moet gaan, want je kunt me echt opvegen. Maar toch besluit ik te gaan: liever proberen wat lukt, dan helemaal niet gaan. Zo besluiten we maar 2 van de 4 oefeningen te doen en het voor vandaag bij te laten. Tot slot hebben we een afscheidsdiner van een geliefde groepsgenoot. We eten lekker frietjes met elkaar en daarna duik ik vroeg mijn bedje in!


Donderdag 5 augustus 2021

De dag begint met een zonnetje, ik voel me gelukkig ook weer iets beter dus ik begin weer wat op te knappen van de grote terugval sinds vorige week. Ik kan rustig opstarten en ga daarna iets leuks doen: een rondje e-biken met de beweegtherapeut! We leggen een afstand van 8 kilometer af en rijden door de prachtige bosrijke omgeving. Het was gezellig, ontspannen en ik kon er ook echt even van genieten. Het gaat eigenlijk ook best goed, maar later op de dag rommelen mijn longen toch flink van deze inspanning. Niet gek natuurlijk aangezien ik dit al lang niet gedaan heb, maar blijft toch altijd even vervelend. Verder leer ik vandaag van de verpleegkundige hoe ik energiebesparend kan douchen en heb ik een eerste evaluatiegesprek met de verpleging.


Vrijdag 6 augustus 2021

In de ochtend spreek ik mijn maatschappelijk werkster en krijg ik te horen dat we de tweede helft van de revalidatie voort gaan zetten in de vorm: klinisch met langere weekenden. De andere opties waren poliklinisch (3x per week op en neer) of semi klinisch (3 dagen aanwezig, 1 dag bij fysio thuis trainen). Ik ben blij met deze keuze, want zo zit er de meeste rust in het programma en die heb ik nog zeker nodig. Ook spreek ik de longarts, waar ik helaas in enige mate afscheid van neem want zij was mijn waarnemer deze eerste weken vanwege de afwezigheid van “mijn” longarts hier. Beetje gek wel (en stiekem jammer), want ik ben nu het traject zo gestart en het wordt dus eventjes schakelen. Maar dat krijg je met vakantieperiodes! Tot slot ga ik nu een uurtje fitnessen, wat vandaag eigenlijk hartstikke goed gaat. Zo zie je maar, dat het enorm kan verschillen. Zowel qua mindere dagen als goede dagen! En dan… is het tijd voor weekend waarin ik vooral veel gekroeld heb mijn vriendje en furry friends!


Na een fijn weekend is het weer tijd voor alweer week 5, wat gaat dat snel zeg… bijna op de helft!

 

Eén reactie

  • Johanna

    Beterschap. Veel problemen met ademhaling en hartslag herken ik. Maar echt last heb ik niet. Ik vraag me af, of daar ook naar voeding, allergieen (lactose etc) en psychische problemen wordt gekeken. Want heel veel klachten komen voort uit een combinatie van factoren, waar ook de “schadelijke stoffen uit het milieu” bij horen. Wat je inademt, wat bv. in de tandvullingen zitten etc. Dat alles komt in je lichaam en verzwakt je immumsysteem. Evenals natuurlijk de covid-besmettingen. En dat kun je eigenlijk alleen oplossen, door a) de oorzaak weg te nemen en b) met de voeding. Natuurlijk is de revalidatie zoals jij die krijgt ook een factor. Nu moet ik eerlijk zijn, ik woon in Zwitserland, waar men heel anders tegen medische problemen aankijkt, en eigenlijk altijd al deze factoren meeneemt. Succes!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *