Madelon Sophie,  Personal talk

Hoe mijn studieswitch bevalt na de eerste maand

Na 4,5 jaar Geneeskunde te hebben gestudeerd aan de universiteit is het natuurlijk even omschakelen naar een nieuwe opleiding. Een opleiding dit keer op HBO niveau en dat is best een verschil. In deze blog vertel ik je hoe deze studieswitch bevalt en welke verschillen ik het meeste merk!

Geneeskunde: Universitaire studie

Voor de mensen die geen Geneeskunde hebben gestudeerd, zal ik kort een omschrijving geven van wat deze studie precies inhoudt. Tijdens de bachelor krijg je een hoop – maar echt – een hoop theorie over je heen. Theorie over alles wat maar met het menselijk lichaam te maken heeft en de daarbij behorende ziekten. De stof ging diep en een samenvatting van één blok van 6 weken was gerust 100 bladzijdes (ja, een samenvatting zei ik). Kortom, veel leren, veel weten en veel onthouden. Daar stond dan ook weinig praktijk tegenover, behalve de vaardigheden zoals gesprekken voeren en lichamelijk onderzoek oefenen. Typisch een universitaire opleiding wat betreft de grote hoeveelheden stof, met daarnaast nauwelijks controle vanuit de opleiding. Ik heb mij altijd een nummer gevoeld en ook toen het minder goed ging weinig tot geen betrokkenheid gemerkt vanuit de opleiding.

Fysiotherapie: deeltijd HBO studie

Als je je afvraagt, waarom is ze eigenlijk gaan veranderen van studie? In deze andere blog vertel ik kort en bondig wat hier de redenen voor waren. Ik studeer op dit moment een kleine maand aan THIM van der Laan, een particuliere hogeschool voor fysiotherapie in Nieuwegein. De keuze voor deze school is met name gebaseerd op de behoefte aan studiegenoten met een enigszins vergelijkbare levenservaring. Ik zag het namelijk niet zitten om 4 dagen in de week tussen de 17-jarigen te zitten die fris en fruitig van de HAVO gekomen zijn. Daarnaast is THIM de enige opleiding waar een deeltijd variant van mogelijk is, wat inhoudt dat ik slechts 1,5 dag per week naar Nieuwegein moet. Verder studeer ik thuis en kan ik daarnaast werken.

En… hoe het bevalt? 

Inmiddels begin ik redelijk te wennen aan de nieuwe studie, ook al is het nog best een beetje chaotisch. Ik moest het meeste wennen aan de structuur die af en toe een beetje mist. Als je gewend bent om colleges en lessen te volgen met vaste tijden, is het best een beetje omschakelen. Op vrijdag volg ik lessen (theorie en praktijk) van één en dezelfde docent, elke week weer. Hierdoor wordt er geen strakke planning aan gehouden en is het afwachten wat we gaan leren en hoe de dag verloopt. Aan de ene kant heel fijn: het is informeel en zonder stress, maar het zorgt voor mij af en toe voor chaos omdat ik de structuur dan mis en bang ben dat we dingen overslaan. Ik probeer het nu allemaal wat meer over me heen te laten komen en dat bevalt beter. Daarnaast heb ik 1 avond in de week theorieles, wat – op dit moment – nog goed te doen is qua niveau. Dit komt mede doordat heel veel stof duidelijk toepasbaar en/of relevant zijn voor de praktijk en dat werkt wel heel erg fijn. De eerste toetsen staan alweer op de planning binnen 2 weken, dus ik ben heel erg benieuwd of ik op de goede weg ben. Dat is natuurlijk nog een beetje aftasten bij een nieuwe studie, dus spannend wel!

In het begin voelde ik me echt weer een brugpieper die verdwaalt in de school en de verkeerde bus neemt (haha, yep – dat gebeurde écht op de 1e dag). Gelukkig loopt het nu soepeler en begint alles te wennen. Al met al vind ik het nog steeds een goede keuze en ik ga met plezier studeren.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *