Creatief,  Ontspannen,  Thuis

Help! Mijn vriend schrijft een (quiz)boek!

Het idee dwaalde bij hem al wel een tijdje in zijn hoofd rond, maar het ook echt gaan doen is natuurlijk wel wat anders. Als journalist, met name binnen de sport, kan mijn vriend Tim in ieder geval lekker vlot schrijven dus da’s een goed begin. Combineer dat met een aantal succesvolle pub- en voetbalquizzen in de lokale kroegen en zo bleek menigeen wel enthousiast te zijn over zijn quizvraag-kwaliteiten. Toen dat ene beruchte virus in maart zorgde dat zijn freelance werk op een lager pitje stond, besloot Tim dat dit het moment was om ervoor te gaan. And so he did… Rondreis in 555 Quizvragen werd geboren. Maar wat betekent dat nou eigenlijk als je een boek gaat schrijven? In deze blog schrijf ik dit vanuit mijn perspectief: als de vriendin van, enjoy!

Brainstorm sessies all day

Toen het idee een serieus plan werd, begon natuurlijk ook het brainstormen. Want jeetje, wat is er eigenlijk voor nodig om dit te kunnen doen? Hoe maken we hier een succes van? En ja, we. Want vanaf het begin is dit idee iets waar we samen voor gaan. Tim schrijft de inhoud en ik draag mijn steentje bij op het gebied van vormgeving, social media en andere losse eindjes. Door het te zien als ónze missie, kunnen we dan ook verder komen. En daar denk ik natuurlijk met alle liefde graag bij mee.

Brainstorm sessies all night

Nu ben ik als ochtendmens iemand die vaak lekker op tijd naar bed gaat, maar Tim heeft vaak een ander ritme en is een echt avondmens. Het is dan ook nog weleens voorgekomen dat ik ’s nachts even wakker werd om vervolgens een klaar-wakkere Tim naast me te zien liggen die weer bomvol ideeën zat. Zijn brein functioneert ’s nachts overduidelijk een stuk beter dan die van mij. Dit alles leidde dan ook vaak tot een momentje van: “Ik zat eens te denken, wat vind jij van…?”. En zodoende hebben we in de afgelopen maanden met enige regelmaat nachtelijke gesprekken gehad over het quizboek.

Groeien & ontwikkelen

Iets wat ik super tof vind om te zien, is de groei die hij heeft gemaakt op zoveel vlakken door dit hele proces. In maart voelde het allemaal nog heel onwennig en gaf Tim aan “al is er maar 1 iemand die mijn boek koopt, dan ben ik al blij”. Inmiddels loopt hij zonder pardon een random boekenwinkel in om even te melden dat hij een heel tof boek gemaakt heeft die binnenkort gepubliceerd wordt. Of dat niet ook iets leuks is voor hun zaak. Hij heeft vertrouwen in de kwaliteit van het boek en ook al is het iets heel nieuws, is het niet de vraag óf mensen het wel kopen maar eerder wanneer.

Plannen, organiseren en straks… uitvoeren!

Om een beeld te geven van het proces wat komt kijken bij het publiceren van een boek (wisten wij dus eerst ook nog niet), neem ik jullie hier even in mee. Tim kende iemand die dit al eens eerder had gedaan, via Brave New Books. Hier kun je je eigen boek – in welke oplage dan ook – publiceren op een toegankelijke manier. De uitleg op de site is helder en ook het contact met hun klantenservice is ons heel goed bevallen. Na het uploaden van het PDF-bestand van het boek en je cover ontwerp, wordt hier daadwerkelijk een boek van gemaakt. Dit kan in verschillende formaten, hardcover of paperback en kleur of zwart-wit. Je kunt het privé uitgeven of laten verspreiden via 2500+ kanalen zoals Bruna en Bol.com. Ook kun je ervoor kiezen een eigen voorraad aan te leggen en een deel zelf ze verspreiden. Allemaal keuzes, allemaal afwegingen maar uiteindelijk zijn we eruit gekomen. Na de proefdruk hebben we afgelopen week de definitieve druk uitgezet en is 26 november 2020 de officiële releasedatum, maar het is al mogelijk een pre-order te plaatsen. Wij zijn onwijs trots en hopen natuurlijk dat jij het boek net zo leuk vindt.

Een heel avontuur is het dus, een boek publiceren. Gelukkig is de stress best wel beperkt gebleven (in ieder geval bij mij ha-ha), vond ik het proces super leuk & leerzaam en hoor je ons dus geen “NOOIT MEER” roepen.
Sterker nog, er komt misschien wel een vervolg op dit leuke quizboek…

MEER WETEN OVER HET BOEK?
> Plaats hier (uiterlijk 25 nov) een pre-order en ontvang het boek vóór 1 december!
> Bestelpagina van de uitgever (Brave New Books)
> Volg Rondreis in 555 Quizvragen op Instagram
> Volg Rondreis in 555 Quizvragen op Facebook

SOCIALS | FB | INSTA | PINTEREST | BLOGLOVIN’ | YOUTUBE

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *