Gezond(er) leven,  Madelon Sophie

Gezonder leven #4 | Wat is de juiste weg naar succes?

Zoals ik in de blog van vorige week al schreef, is het moment aangebroken om aan de slag te gaan met missie (over)gewicht. Maar ja, waar begin je als je al een hoop mislukte pogingen in het verleden hebt? Ik heb de neiging (gehad) om weer snel voor een bepaalde keuze te gaan, zonder goed nagedacht te hebben of dat dan ook echt de manier zou zijn om in te spelen op dit probleem. Daarom besloot ik gisteren op mijn instagram account de vraag te stellen: wat is volgens jou de beste tip om gewicht te verliezen op een gezonde, verantwoorde manier? Waarbij het mij met name gaat om een lifestyle-change, focus op gedrag en ondersteuning daarbij. Hierop kreeg ik een hoop reacties, waardoor ik op dit moment heel erg bewust bezig met keuzes en overwegingen maken. In deze blog schrijf ik over deze keuzes en afwegingen! Ik ben benieuwd of dit ook voor jou herkenbaar is…

Valkuilen en de ontelbare pogingen

Mensen die mij al iets langer dan vandaag kennen – ook als dit mensen zijn die mij alleen online kennen – weten ongetwijfeld dat ik al een hoop struggles heb gehad met mijn gewicht. Ik heb meerdere pogingen gedaan in de afgelopen jaren terwijl ik per saldo alleen maar gewicht aangekomen ben. Precies waar men voor waarschuwt: het jojo-effect. Iedere poging denk ik weer dat ik de oplossing gevonden heb, maar gaat het na verloop van tijd toch weer mis. De ene keer door motivatiegebrek, de andere keer door andere redenen. Dit keer heb ik (net) weten te voorkomen dat ik weer eens vol nieuwe motivatie aan een ondoordachte poging begin. Yep, dat ga ik dus niet meer doen. Ik ga op zoek naar hulp, passend bij mijn hulpvraag.

De wereld van de dieetgoeroes

En waar begin je dan hè? Er is ZO-VEEL keuze. En elke optie beweert de juiste keuze te zijn. Grote bedrijven, kleine bedrijven. Persoonlijk, onpersoonlijk. Er valt voor alles wat te zeggen, maar ik besloot nu kritisch te blijven in deze keuze. Juist door mijn vraag online te stellen, heb ik heel veel informatie ontvangen. Daaruit heb ik voor mijzelf geprobeerd te kijken wat mij aanspreekt (en wat vooral niet) en wat ik denk dat mij kan helpen door eerlijk te kijken naar mijn verkeerde eetgewoonten. De conclusies die ik daaruit heb getrokken/wat mij is opgevallen? Dat deel ik graag met jullie. Wie weet geeft dit een extra inzicht, waar je wellicht zelf nog niet aan gedacht hebt.

Mijn tips & tops:

  • Er zijn een aantal (hele) grote platforms, die heel erg veel beloven. Persoonlijke coaching, op maat gemaakte programma’s… het lijkt ideaal, maar daar hangt een redelijk prijskaartje aan.
  • Er zijn ontelbaar veel dieetboeken die allemaal beweren dat ze de beste, nieuwe methode hebben waarmee je met één vingerknip een goed gewicht weet te bereiken. Nu vind ik dat er een aantal boeken zijn die mij wel aanspreken, maar een hoop ook niet omdat het mij al snel opvalt dat het geen realistisch plan is. Goedkoper is het wel, maar de motivatie en discipline moet dan wel echt volledig uit jezelf komen.
  • Diverse (kleinschaligere) online & offline coachingtrajecten: ik kreeg een aantal tips van mensen hierover. Vaak voor mij nog onbekende coaches in de vorm van bijvoorbeeld gewichtsconsulenten. Interessant om te lezen wat volgens hen met zo’n traject mogelijk is, wat op mij zeker als een persoonlijk traject overkomt. Vooralsnog spreekt dit mij het meest aan. Het fijne hieraan is, is dat het (deels) vergoed kan worden uit sommige aanvullende verzekeringen. Dit is in mijn geval wel zo, waardoor het financiële aspect iets minder van belang wordt.

En Madelon, wat gaat het plan nou worden?

Dat weet ik nog niet 🙂 Precies omdat ik, zoals ik al eerder zei, dit keer geen overhaaste keuze wil maken maar me nu eerst goed laat informeren. Ik ben aardig bewust van mijn eigen valkuilen, dus hopelijk ga ik een passende keuze maken. Komende week heb ik al wat afspraken staan om informatie te vergaren en ook heb ik al een hoop informatie verkregen. Ik ben benieuwd wat de keuze gaat worden! Jij ook? Iedere woensdag schrijf ik een update over mijn missie: gezonder leven!
Liefs ❤︎

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *