Gezond(er) leven,  Madelon Sophie

Gezonder leven #16 | Update gezondheid & wandelkilometers challenge

Zoals ik al eerder schreef in deze blog, ben ik half augustus gestart met een challenge. Een wandelchallenge, genaamd #wandelkilometers2019. Het doel is als volgt: voor het einde van 2019 wil ik 250 kilometer aan (bewuste) wandelingen gemaakt hebben. Bewust houdt in: dat ik er bewust voor kies om iets lopend te doen of zomaar naar buiten ga. Inmiddels ben ik 2 maanden verder, maar wat is de status?

Werken aan een fitter lichaam

Het kwartje is inmiddels wel gevallen dat het volhouden van deze challenge prioriteit moet zijn en niet een leuke bijkomstigheid. De afgelopen maanden hebben lichamelijke klachten zo op de voorgrond gestaan, dat beweging al snel wegviel. Op de wandelingen na heb ik al weken/maanden zo goed als niet gesport. Natuurlijk is dit niet zonder reden, want mijn lichaam heeft haar grenzen maar al te goed aan gegeven. Echter ontwikkelt zich door het langdurige beloop van het ziek zijn op die manier ook een patroon in gedrag wat maakt dat ik mijzelf hierin ook niet stimuleer het beste eruit te halen. Gelukkig voel ik me weer iets beter en duim ik hard dat de huidige medicatie ervoor gaat zorgen dat ik minder migraine ga krijgen, na dit al 21 weken (en 23 aanvallen) te hebben “overleefd”. M’n lichaam is hierdoor in een uitgeputte toestand terecht gekomen, wat in combinatie met de bijwerkingen van de medicatie zorgt voor een nóg slechtere fysieke toestand.

Negatieve spiraal <> Positieve spiraal

Na afgelopen weken behoorlijk in een negatieve spiraal te hebben gezeten, waarbij m’n lichaam het zwaar te verduren heeft gehad, merk ik gelukkig dat ik me weer iets beter voel. Echter betekent dat in mijn geval dat ik me weer op het niveau bevind waarbij migraine aanvallen + medicatie nog altijd zorgen voor een uitgeputte, energieloze situatie waarin ik net genoeg kan functioneren om de dingen te doen die ik moet doen en soms een extraatje. Enerzijds kan ik nu gaan zitten hopen dat de medicatie het migraine probleem gaan oplossen, maar ik heb nu toch ook de motivatie gevonden om zelf een actievere (letterlijk!) bijdrage te leveren om de situatie te verbeteren.

Gedachtenspinsel

Stel nou dat mijn fitheid momenteel op 40% zit en de medicatie dit omlaag brengt naar zo’n 30% (bij wijze van spreken). Er blijft net genoeg over om te functioneren in de basis, maar voor een grotere fysieke inspanning natuurlijk onvoldoende. Als ik mij nu beter inzet om zowel mijn conditie als spierkracht en flexibiliteit te verbeteren vanaf het basisniveau en hierdoor die 40% langzaam maar zeker omhoog kan brengen naar misschien wel 70, 80%? Dan kan de medicatie hier nog altijd een zeker deel vanaf halen, maar in de basis ga ik er nog altijd op vooruit en is er juist meer buffer beschikbaar. Die mindset is dus anders en maakt dat ik de kans zie mijzelf te gaan verbeteren, ook al gaat het nu allemaal erg moeizaam. De wandelchallenge is hier een onderdeel van, waar ik gemotiveerd mee verder ga. Hieronder zie je de resultaten van de afgelopen maanden!

wandeling wandelen kilometers

Augustus 2019

Ik ben de challenge gestart op 18 augustus 2019. In de resterende halve maand behaalde ik de volgende statistieken:

 • 9 wandelingen (in 14 dagen)
 • 21,3 kilometer afgelegd
 • 4 uur in totaal aan wandelingen in de buitenlucht


September 2019

Tijdens deze maand heb ik pieken en dalen gehad, met name aan het einde van de maand heb ik helaas nauwelijks gewandeld door gezondheidsproblemen en daardoor ook motivatieproblemen. Echter is elke wandeling, hoe klein ook, er één en dat besef was ik een klein beetje verloren.

 • 8 wandelingen (in 30 dagen)
 • 14,8 kilometer afgelegd
 • 2:45 uur in totaal aan wandelingen in de buitenlucht

Oktober 2019 (tot 20/10)

In het begin van oktober vond ik gelukkig wel weer wat motivatie om verder te gaan werken aan deze challenge. Ook nu zijn er weer wat pieken en dalen in gezondheid en motivatie, maar de tussenstand valt niet tegen.

 • 11 wandelingen (in 20 dagen)
 • 18,1 kilometer afgelegd
 • 3:30 uur in totaal aan wandelingen in de buitenlucht

Tussenstand

Inmiddels heb ik de eerste mijlpaal (50 kilometer!) gepasseerd en staat de tussenstand nu op:

 • 54,3 kilometer
 • 10:15 uur aan wandelingen

Met nog 111 dagen tot 2020 te gaan, is het dus tijd voor werk aan de winkel. Tijd voor veel wandelingen dus. Verder ga ik onderzoeken wat ik een fijne en haalbare manier vind om verder ook fysiek vooruit te gaan.
Ga jij graag naar buiten voor een wandeling?

SOCIALS | FB | INSTA | PINTEREST | BLOGLOVIN’ | YOUTUBE

VERDER LEZEN:
> Meer blogs lezen in de categorie “Gezonder leven”?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *