oslo citytrip noorwegen
Europa,  Noorwegen,  Op Reis

Citytrip Oslo, Noorwegen | Ranking the Trip

Een nieuw onderdeel op by Madelon Sophie is “Ranking the Trip”. Terwijl ik in Oslo onder het genot van een biertje met Tim aan het brainstormen was over de verdere invulling van mijn blog, kwam Tim (jawel, credits voor hem) met het idee om over reisbestemmingen en citytrips te gaan bloggen in de vorm van een soort ranking. Ik vind het tof om bestemmingen op eenzelfde manier te bespreken in blogs en zo naast persoonlijke ervaringen en verhalen ook structureel wat meer feitjes te delen over het desbetreffende bestemming. De aftrap is voor Ranking the Trip is dan ook met Oslo zelf. En… om erachter te komen of mijn mening verschilt van die van een man, lees je aan het einde van deze blog ook een beoordeling door Tim himself. 

Oslo

De hoofdstad van Noorwegen is gelegen in het zuiden van het land, niet ver verwijderd van de grens met Zweden. Deze grote, maar toch compacte stad ligt aan de Oslofjord wat het alleen daarom al een mooie bestemming maakt. De stad zelf heeft ook van alles te bieden, wat je in deze blog kunt lezen! 

oslo citytrip noorwegen
Oslo © by Madelon Sophie

Bereikbaarheid ★ ★ ★ ★ ★

Op de heenweg hadden wij de luxe om te worden afgezet bij ons hotel door mijn ouders, maar de terugweg zijn wij met het vliegtuig weer vertrokken. Het vliegveld ligt zo’n 50 km buiten Oslo en is heel goed te bereiken met de trein. Je kunt vanaf Oslo Centraal vertrekken maar ook vanaf andere stations zoals Nationaltheatret Stasjon wat voor ons het dichtstbij zat. Hierbij kun je kiezen tussen een speciale airport trein genaamd Flytoget of de “gewone” trein (NSB) die er even lang over doet maar de helft goedkoper is. Wij kozen daarom ook voor de laatste optie en hier was niks mis mee. In 25 minuten kwamen we op het vliegveld aan en ook het vliegveld zelf is van alle gemakken voorzien. De vlucht zelf is niet lang: in minder dan 2 uur ben je er al… prima te doen dus!

Betaalbaarheid ★ ★

Eten & drinken

Dat Scandinavië een dure bestemming is, weten veel mensen wel. Dit geldt dan ook voor een bezoek aan Oslo. Je merkt de prijzen voornamelijk met eten & drinken. Alcohol is behoorlijk duur: je betaalt op het terras namelijk minimaal €8 per biertje en ook in de supermarkt is het niet goedkoop. Een zak chips kost al snel minimaal €2,50 en voor een bescheiden pakje kaas betaal je gerust €8,-. Kortom, je boodschapjes komen gerust 2-3x zo hoog uit dan normaal. Uit eten gaan in Oslo vond ik dan weer meevallen. Zo waren wij gemiddeld €60,- kwijt met z’n tweeën voor een eenvoudige maaltijd met drankjes (fris) en soms een dessert of koffie na.

Mathallen, Oslo © by Madelon Sophie
oslo citytrip noorwegen
Karl Johans Gate, Oslo © by Madelon Sophie
Verblijf

Wij verbleven in een budget-hotel van de keten Smart Hotels. De kamers zijn klein maar wel praktisch ingedeeld en je bent verder voorzien van een goed ontbijtbuffet, eigen badkamer en dakterras. Prima dus voor een paar nachtjes. De prijs hiervoor was ongeveer €100,- per nacht (totaal) wat voor Oslo redelijk goedkoop was.

Activiteiten ★ ★ ★ ★

Door de ligging aan het water zijn er genoeg mogelijkheden zoals boottochten. Een sfeervolle boulevard in het gebied Aker Brygge heeft veel verschillende restaurants geeft je direct de juiste vakantiesfeer. Ook zijn er voldoende bezienswaardigheden zoals het operahuis waar je over het dak kunt lopen, het oude Akershus Festning (vesting), het beroemde Vigelandpark met zijn beelden en het koninklijk paleis. Ook de winkelstraat genaamd Karl Johans gate is een bezienswaardigheid an sich. Voor de shopliefhebber is hier genoeg te vinden! Tip: de wijk Grünerløkka is een hippe wijk mét toffe foodhal (Mathallen Oslo).

oslo citytrip noorwegen
Koninklijk Paleis, Oslo © by Madelon Sophie
Vigelandpark, Oslo © by Madelon Sophie
oslo akershus
Akershus Festning, Oslo © by Madelon Sophie
Operahuis oslo noorwegen
Operahuis, Oslo © by Madelon Sophie

Een toffe manier om de stad te ontdekken is door de “Bysykkel” te gebruiken: de blauw-witte fietsen die door de hele stad verspreid staan. Een dagticket kost maar €5,- en je kunt hiervoor steeds 45 minuten dezelfde fiets gebruiken. Een kleine planning is dus wel nodig, maar omdat er zoveel punten zijn waar je de fietsen kunt ophalen of terugzetten moet dit geen probleem zijn. De bijbehorende app is ideaal en geeft op een kaartje aan hoeveel fietsen / hoeveel open plekken er zijn en hoeveel tijd je nog hebt. Zeker een aanrader dus om de stad te ontdekken en wij hebben hierdoor geen gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. Het centrum van Oslo is namelijk compact waardoor je alles in korte tijd kunt ontdekken en aan een paar dagen genoeg hebt.

oslo citytrip noorwegen
Oslo © by Madelon Sophie
oslo citytrip noorwegen fiets
Oslo © by Madelon Sophie

Eindbeoordeling by Madelon Sophie ★ ★ ★ ★

Oslo heeft voor mooie herinneringen gezorgd en was een mooie afsluiter van onze reis door Noorwegen. De stad is druk, maar sfeervol. De goede bereikbaarheid is heel fijn. Als liefhebber van lekker eten is er voldoende te vinden en de mogelijkheid om de stad op een fiets gemakkelijk te ontdekken spreekt mij erg aan! Oslo heeft me verrast in zijn bezienswaardigheden en sfeervolle boulevard, maar ook de indrukwekkende winkelstraat was een groot pluspunt. Kortom, zeker een aanrader om een dag of 3 te bezoeken!

operahuis oslo noorwegen
Operahuis, Oslo © by Madelon Sophie

Eindbeoordeling door Tim ★ ★ ★

Van het koninklijk paleis in één rechte lijn via de Karl Johans Gate naar het centraal station en je weet meteen waar je de gezelligheid (restaurants, cafés, winkels, terrasjes) kunt vinden. Lekker overzichtelijk. Ook een uitstapje naar de boulevard ‘Stranden’ is een aanrader. Als liefhebber van een biertje op het terras is Oslo niet per se de perfecte bestemming. Scandinavië is prijzig en daar zijn de biertjes geen uitzondering op. Extra genieten van de slokjes die je neemt dus. En kijk uit voor de wespen (haha). Als je die weet te ontwijken, is Oslo een leuke bestemming voor twee of drie dagen. Omdat de stad zo overzichtelijk is, kun je op een dag veel doen en is een paar dagen zeker voldoende.

Zo. Dat was een mond vol. Ik ben super benieuwd wat jullie van Oslo vinden en uiteraard ook van deze nieuwe manier van bloggen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *